Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Trobareu més informació a l’adreça: http://www.lecturafacil.net/info/politica-de-cookies/.

Cronologia

1987   

- La International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) crea el grup de treball Easy to Read (ETR) dins de la secció Libraries Serving the Disadvantaged Persons. 

1993   

- Al Congrés de l'IFLA de Barcelona, l'ETR s'integra dins la secció Libraries Serving Disadvanteged Persons. Veure +

- El Programa Gutenberg publicat pel Parlament Europeu inclou una sèrie de recomanacions per promoure la lectura entre la població més desfavorida. 

1997   

- L'IFLA publica les directrius; Guidelines for Easy to Read Materials.

1998   

- La Fundació Jaume Bofill encarrega a Carme Mayol i Eugènia Salvador un estudi sobre les possibilitats del llibre fàcil a Catalunya. Veure +

- Es tradueixen les directrius de l'IFLA al català: Directrius per a Materials de Lectura Fàcil.
- L'Associació Europea International League of Societies for Mental Handicapped (ILSMH), actualment Inclusion Europe, publica El camí més fàcil: Directrius Europees per generar informació en Lectura Fàcil. Estan inspirades en les directrius de l'IFLA i traduïdes a les llengües oficials de la Unió Europea.  

1999   

- Es publica Finestra Oberta amb les conclusions de l'estudi de la Fundació Jaume Bofill sobre les possibilitats del llibre fàcil a Catalunya.

2001   

- Es crea la Comissió de Lectura Fàcil amb l'ajuda del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC), la Fundació Jaume Bofill i la Biblioteca de Catalunya. Veure +

- Es registra el logotip LF.

2002   

- Es crea el Grup de Treball Lectura Fàcil (GTLF) del COBDC. Veure +

- Es publica el primer llibre de Lectura Fàcil a Espanya; No estem mai sols: conèixer Miquel Martí i Pol, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 

2003   

- L'Associació Lectura Fàcil (ALF) es constitueix legalment. Veure +

- Jornada de presentació de l'ALF al COBDC.
- Primer curs intensiu Lectura Fàcil: elaboració de materials, amb la col·laboració del COBDC i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya (CDL). 

2004   

- L'ALF activa la llista de distribució Lectfácil, actualment butlletí electrònic InfoFácil​. Veure +

- S'impulsa la creació d'una Xarxa Internacional oberta a professionals i a institucions públiques i privades que treballen per apropar la Lectura Fàcil a persones amb dificultats lectores. 

2005   

- Primeres Jornades Internacionals de Lectura Fàcil i trobada fundacional de l'Easy to Read Network a Barcelona. Veure +

- L'ALF signa un conveni amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona, que garanteix la compra de lots de Lectura Fàcil per a les biblioteques de Catalunya. 
- Es designen les primeres biblioteques dipositàries.  
- Es crea el primer club de Lectura Fàcil dirigit a persones immigrants (Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí). 
- Es crea el primer club de Lectura Fàcil per a persones grans (Biblioteca Bisbe Morgades amb la col·laboració del Centre de dia de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu).  
- L'ALF crea l'exposició itinerant "Materials de Lectura Fàcil", amb la col·laboració del GTLF i del Consorci de Biblioteques de Barcelona.
- L'ALF lidera el projecte "Elaboració i difusió de materials LF per a persones amb dificultats lectores", recollit al programa 2004-2007 del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) de Barcelona. 

2006   

- Es crea la Xarxa de Llibreries de Referència. Veure +

- Es crea el primer club de Lectura Fàcil per a persones amb discapacitat intel·lectual (Biblioteca de Viladecans amb col·laboració del Centre Ocupacional Caviga).
- L'ALF adapta els primers documents administratius i informatius per ajuntaments i entitats. 

2007   

- S'inaugura el lloc web www.lecturafacil.net. Veure +

- Primera Trobada de clubs de Lectura Fàcil a Catalunya, organitzat pel GTLF i l'ALF.
- L'ALF presenta el projecte Lectura Fàcil a la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya).

2008   

- L'ALF i Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) organitzen el primer Premi de Novel·la Curta de Lectura Fàcil. Veure +

- La Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat designa la Central de Préstecs i Serveis Especials (CePSE) com a centre dipositari de Lectura Fàcil a Catalunya.

2009   

- Trobada de l'Easy to Read Network a Oslo (Noruega). Veure +

- L'ALF inicia el Pla Pilot de Lectura Fàcil promogut per la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, a les Biblioteques de les Borges Blanques, Palamós, Ripollet i Tortosa.  
- L'ALF firma un conveni de col·laboració amb el Departament d'Acció Social (ara Departament de Treball, Afers Socials i Famílies) de la Generalitat, per crear la Col·lecció Lectura Fàcil de lleis adaptades.

2010   

- L'IFLA revisa les Directrius per a materials de Lectura Fàcil. En aquesta nova versió, l'IFLA reconeix l'ALF com a únic representant de Lectura Fàcil a Espanya.  Veure +

- L'ALF organitza la Primera Jornada de Lectura Fàcil a Barcelona: "Fomentem la lectura amb la Lectura Fàcil".
- L'ALF amplia els seus canals de comunicació amb la introducció a les xarxes socials (Blog, Facebook i Youtube) i la renovació del seu lloc web.
- L'ALF adapta la primera llei a Lectura Fàcil: Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials.
- Segona edició del Pla Pilot de Lectura Fàcil a la Biblioteca Ernest Lluch de Girona i la Biblioteca Pública de Cambrils. 

2011  

- L'ALF organitza la primera edició del Premi de Bones Pràctiques de Lectura Fàcil. Veure +

- Es crea el compte de Twitter de l'ALF.
 

2012   

- L'ALF celebra 10 anys d'història amb l'exposició "10 anys fent nous lectors". Veure +

- Trobada de l'Easy to Read Network a Linz (Àustria).
- S'incorporen els primers e-books al catàleg de Lectura Fàcil.
- Neix l'Asociación Lectura Fácil Euskadi.
- Segona edició de les Directrius per a materials de Lectura Fàcil de l'IFLA, una edició conjunta del COBDC i l'ALF.
- L'ALF i el Departament de Cultura de la Generalitat (Direcció General de Política Lingüística), signen un conveni de col·laboració per fomentar la lectura en llengua catalana, especialment entre les persones amb dificultats lectores. 
- El Programa Biblioteca Solidària (Biblioteca Pública del Estado de Cuenca) es constitueix com a biblioteca dipositària de Lectura Fàcil. 

2013   

- L'ALF organitza la Primera Trobada de Lectura Fàcil a Barcelona "Lectura Fàcil, una eina per fomentar l'hàbit lector". Veure +

- La Xarxa Internacional de Lectura Fàcil, Easy to Read Network, crea un blog amb notícies, experiències i informació sobre Lectura Fàcil.
- Neix l'Asociación Lectura Fácil Castilla y León.
- Es crea l'Asociación Lectura Fácil Madrid.

2014   

- El Parlament de Catalunya aprova la Llei 13/2014, de 30 d'octubre, d'accessibilitat que fa referència a l'accessibilitat cognitiva i a la Lectura Fàcil. L'ALF participa en les esmenes de l'articulat de la llei i l'adapta a format LF. Veure +

- S'editen els primers llibres de Lectura Fàcil en euskera. 

2015   

- L'ALF crea el Mapa de Lectura Fàcil. Veure +

- El Mapa de Lectura Fàcil i el projecte Accessibilitat Cognitiva de l'ALF guanyen el Premi de Bones Pràctiques de la Design For All Fundation, i es presenten al Congrés d'Accessibilitat de París.

2016   

- Neix la Xarxa de Lectura Fàcil per enfortir els vincles entre les diverses associacions LF del territori. Veure +

- L'ALF organitza el primer Concurs de Booktubers de Lectura Fàcil.
- La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona realitza un estudi sobre l'impacte social dels clubs de Lectura Fàcil.
- L'ALF forma part del projecte Biblioteques inclusives del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Es crea l'Asociación Lectura Fácil Castilla la Mancha.
- Neix l'Asociación Lectura Fácil Islas Baleares.
- Es crea l'Asociación Lectura Fácil Aragón.
- L'ALF, junt amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat, creen els primers àudio llibres en Lectura Fàcil.
- L'ALF crea un lloc web per recopilar tots els documents adaptats a Lectura Fàcil.
- L'ALF crea el Catàleg d'Activitats per donar a conèixer iniciatives de foment lector a escoles, biblioteques i entitats. 

 

2017   

- El catàleg de llibres de Lectura Fàcil arriba als 200 títols, publicats per diferents editorials i avalats amb el logotip LF. Veure +

- Neix l'Asociación Lectura Fácil Extremadura.
- L'ALF presenta una conferència i un taller al Congrés Internacional de Periodisme Científic celebrat a Copenhaguen (Dinamarca).

2018   

- L'ALF celebra 15 anys.  Veure +

- Es presenta l'estudi sobre l'impacte social dels clubs de Lectura Fàcil, encarregat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona: Avaluació de l'impacte dels Clubs de Lectura Fàcil
-El catàleg de llibres LF arriba als 300 títols.

2019   

- Es crea l'Asociación Lengua Franca ArgentinaVeure +

- Neix l'Asociación Palabras Claras  Colombia.

- Es crea una nova pàgina web de la secció "Recursos" amb tots els documents adaptats.  

 

Website diseñado por Ivan Diaz